nuff

Thursday, March 10, 2011

Manusia Busuk Hati

 untuk kali ini, I nak luahkan pendapat I tentang sikap manusia yang busuk hati ni. actually I bukan sentuh atau menegur sesiapa dalam entry ini. ini cuma pandangan I semata-mata.

biasanya bila kita tengok orang berjaya, apa yang kita rasa?
  • tumpang gembira untuk dia
  • berinspirasi untuk berjaya juga
  • curious macam mamna dia boleh berjaya
  • mencurigai kejayaan tersebut
  • rasa nak amik kesempatan pada dia
  • rasa nak tumpang glamour kat dia
  • rasa bangga sebab dia berjaya dengan usaha
  • rasa bengang + cemburu = jaga la kau!
  • rasa bengang + cemburu = jaga la kau~
itu antara perasaan-perasaan manusia normal bila tengok orang berjaya. 
tapi kenapa ada rasa bengang + cemburu =jagalah kau  untuk dua kal??
baiklah...... untuk yang berakhir dengan tanda seru tu, orang tu berniat jahat untuk menjatuhkan orang yang berjaya tu.

untuk yang berakhir dengan (~) bermakna orang tu bengang dan cemburu dengan niat supaya satu hari nanti dia pun mampu berjaya macam orang yang berjaya tu.

I rasa kalau kita ada rasa cemburu dan mahu berjaya malah mahu menandingi kejayaan orang tu dnegan cara kita sendiri adalah lebih baik daripada kita berusaha untuk jatuhkan orang tu supaya kita pun berjaya juga. sesungguhnya perbuatan menjatuhkan orang lain supaya kita boleh naik adalah perbuatan yang sesangat lah keji.  and tak mustahil kalau satu hari nanti kita akan dijatuhkan oleh orang lain atau oleh Yang Maha Kuasa. betul tak???

jadi, kalau nak berjaya..... berusahalah. jadikan lah kejayaan orang lain sebagai pendorong kejayaan kita. bukannya dengan cara menjatuhkan orang lain. JAHAT budak JAHAT!! (bak kata Stacy~)

supaya kita semua hidup bahagia sentiasa dan penuh dengan senyuman~



4 000 kritikan hebat!:

THE LEKAT LEKIT STORY said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kalau dalam berblog kita suka mencuri rahsia kejayaan orang... lepas tu kalau kita berjaya curi, kita sedekahkan pula rahsia tu kat orang. kekekekeke

NAK TAU MACAM MANA NAK DAPAT VISITOR YANG BANYAK KE BLOG?

Miss Mirror a.k.a Sam said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Nauzubilahiminzalik... mudah2an kita semua terhindar dari semua sikap2 mazmumah yg disebutkan.

Nasuha Salleh said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hrpnye di tutupkan hati utk bersift hsd dgki sebegitu..
=p

YanaMIB said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ramai manusia busuk hati..smpi kita pn rasa was was utk berkwn..and kena berhati² pilih kwn..xbest kn perasaan mcm tu =_=

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...