nuff

Monday, December 28, 2009

it'z been 5 years uolzz...

dah 5 tahun kita tingalkan sekolah rupanya...



ditaja oleh Toke Jep & Bad






kite2 jek yang berlibur sakan...



ambil kesempatan atas Zombieland






Friday, December 25, 2009

Akhirnya, Muallaf di Malaysia!!

Hari ini, 25 Dec 2009. aku menonton Muallaf yang dah lama dinantikan oleh rakyat Malaysia hasil karya Allahyarhamah Yasmin Ahmad. mulanya aku tak faham kenapa cerita ini lambat sangat untuk ditayangkan di pawagam2 di Malaysia. bila dah tonton sendiri filem ni, baru lah aku faham....
bagi aku, isi cerita dia simple je..tapi agak berat untuk difahami memandangkan kesudahannya yang "begitu aje".

kesimpulannya, kalau nak tonton filem ni, anda harus disertakan dengan beberapa research sebelum juga selepas menontonnya. Sebab bagi aku, filem ni kene tonton lebih dari sekali untuk menghayatinya. itu bagi aku....tapi kalau orang macam Allahyarhamah Yasmin Ahmad, aku tak tau lah.sekian....

Thursday, December 3, 2009

PENGUMUMAN...

PENGUMUMAN KEPADA SEMUA YANG MEMBACA BLOG Tasha's INI...
BLOG INI ADALAH RUANG DIMANA SAYA BEBAS MENYATAKAN SEMUA YANG SAYA NAK KATAKAN, KALAU SAYA MARAH, KEJI, HINA, CIUM, ATAU KATA-KATA SAYA BERBAUR MENGGUGAT KEDUDUKAN DAN KEWIBAWAAN ATAU MARUAH ANDA. SAYA SEDIA DITEGUR DAN BOLEH DIBAWA BERBINCANG. JIKA ANDA PUN NAK MARAH DAN KALAU ADA PERKARA YANG PERLU DIJELASKAN, SILA MARAH DAN TERANGKAN PADA SAYA. KERANA SAYA TIDAK BERNIAT UNTUK BERGADUH DENGAN SESIAPA. BERPUNCA DARI BLOG INI. TERIMA KASIH....

P/S: KITA BOLEH SLOW TALK.... SAYA XDE HAL PUNYE...SAYA PUN ADA HATI DAN PERASAAN.

Saturday, November 7, 2009

Find The Moral Of The Story

DRAMA MINGGU INI

Seorang bapa pulang ke rumah dalam keadaan letih dan disambut baik oleh anaknya yang berusia 7 tahun. Sambil mengangkat briefcase ayahnya, si anak itu bertanya kepada ayah.....

Anak: Ayah...ayah.. boleh Amin tanya satu soalan?

Ayah: Hmmm....nak tanya apa?

Anak: Ayah...berapa pendapatan ayah sejam di pejabat?

Ayah: Itu bukan urusan kamu, buat apa sebuk- sebuk nak tanya?

Si ayah mula menengking.

Anak: Amin saja nak tahu ayah... Tolonglah beritahu berapa pendapatan ayah sejam di pejabat? Si anak mula merayu pada ayahnya.

Ayah: 20 ringgit sejam.. Kenapa nak tahu? Jerkah ayahnya lagi.

Anak: Oh..20 ringgit.. Amin menundukkan mukanya.

Anak: Ayah.. boleh tak bagi Amin pinjam 10 ringgit dari ayah?

Si ayah mula menjadi berang dan berkata, "Oh, itu ke sebabnya kamu tanya pasal pendapatan ayah? Kamu nak buat apa dengan duit tu? Mintak sampai 10 ringgit?

Nak beli mainan lagi?? Ayah penat-penat kerja cari duit, kamu senang-senang nak membazir ya.. Sudah, pergi masuk bilik..tidur! Dah pukul berapa nih...!!"

Si anak itu terdiam dan perlahan-lahan dia kembali ke biliknya. Si ayah duduk di sofa sambil memikirkan mengapa anaknya yang sekecil itu meminta duit sampai 10 ringgit. Kira-kira 2 jam kemudian, ayah kembali tenang dan terfikir kemungkinan besar anaknya benar-benar memerlukan duit untuk keperluan di sekolah kerana anaknya tak pernah meminta wang sebegitu banyak sebelum ini.

Dengan perasaan bersalah, si ayah melangkah menuju ke bilik anaknya.
Didapati anaknya masih belum tidur.

"Kamu benar-benar perlukan 10 ringgit? Nah.. Ambil ni" Si ayah mengeluarkan sekeping duit kaler merah.

Kanak-kanak itu segera bangun dan tersenyum girang. "Terima kasih banyaklah ayah!" Lalu dia mengangkat bantalnya dan mengeluarkan sekeping note 10 ringgit yang sudah renyuk terhimpit oleh bantal.Bila ternampak duit itu, si ayah kembali berang.

"Kenapa kamu mintak duit lagi sedangkan kamu dah ada duit sebanyak itu?? Dari mana kamu dapat duit tu??"

Amin tunduk... tak berani dia merenung ayahnya. Sambil menggenggam kemas duit itu, dia menerangkan.....

"Duit ni Amin kumpul dari belanja sekolah yang ayah bagi hari-hari tu.
Amin minta lagi 10 ringgit kat ayah sebab Amin tak cukup duit..."

"Tak cukup duit nak beli apa??" Jerkah ayahnya lagi.

"Ayah.... sekarang Amin dah ada 20 ringgit.. Nah..ayah ambil duit ni.

Amin nak beli sejam dari masa ayah di pejabat tu.

Amin nak ayah balik kerja awal esok. Amin rindu nak makan malam dengan ayah.."

Jelas Amin tanpa memandang wajah ayahnya.




Friday, November 6, 2009

Orang Berkata-kata




Sejak aku kecik lagi, sampai la aku dah tua bangka ni..... aku selalu berhadapan dengan 1st impression orang lain. macam-macam yang orang boleh sangka dan macam2 yang orang boleh tanggap. dan aku pula, apa jek yang aku boleh buat selain lantakkan je la pe yang orang nak pikir. sebab tu, cara hidup aku macam ni.


biasanya, bila orang dah kenal rapat ngan aku, diorang akan berkonfratasi dengan aku tentang:

1. "dulu ingatkan SHA ni sombong. hehehe"

2. "dulu igatkan SHA ni kerek. hehe"

3. "dulu ingatkan SHA ni belagak.hehe"

4. "dulu ingatkan SHA ni pendiam. hehe"

5. "dulu ingatkan SHA ni xsuke benda-benda cam ni."

6. "dulu ingatkan SHA anak orang kaya"

7. "dulu ingatkan awak ni garang"

8. "xsangka SHA ni ok jek ek"

dulu....
tu dulu...
dulu-dulu punye cerita.
cerita tu pun awak yang 'ingatkan' sendiri.

so, 1st impression selalu orang buat terhadap orang lain.

kat sini, aku harap orang yang kenal siapa aku boleh la bandingkan 1st impression korang dengan apa yang aku nk bagi tau ni. ok.

aku ni simple jek orangnya,
orang baik dengan aku, aku pun baik la dengan dia...
klu orang tu tak banyak cakap ngan aku, aku pun xnak la banyak cakap dengan dia, kang dia ingat aku ni tak reti diam plak.
kalau orang buat onar kat aku, aku pun buat dono jek. tapi mest la sakit hati n berbadi jek rasa, and kalau aku sampai hati...aku akan buat balik apa yang dia buat kat aku.
kalau orang xnak kawan ngan aku, aku lagi la tak hingin ok!
kalau orang menyumpah aku, aku pasang perisai supaya xkene sumpahan 2. bak kata orang kerana mulut, badan binasa. so, baik kita gunakan mulut kita untuk cakap benda yang baik-baik aje.
kalau orang amik barang aku tanpa kebenaran, aku pun buat muka. memang mak aku dah ajar aku dari kecik jangan amik barang orang tanpa kebenaran.
kalau orang ganggu hidup aku, aku akan lari dari dia supaya aku tak tensi-tensi lagi
kalau orang marah aku, aku marah la balik, aku memang pemarah
orangnya.
kalau orang bagi aku hadiah, aku pun bagi terima kasih,
kalau orang buat aku macam kuli dia, aku pun hangin la...!!
kalau orang sayang aku, aku pun sayang la dia balik,
kalau orang ingat aku, aku akan sedaya upaya tak nak lupakan dia,
kalau orang bagi aku duit, aku pun amik la,
kalau orang bagi benda yang aku tak nak, aku tolak dengan baik, seeloknya, kita gunalah budi bicara...
kalau orang paksa aku, lagi la aku hangin!! memang pantang besar aku kalau orang memaksa bnda yang aku dah cakap aku tak nak.
kalau orang tak kenal aku, aku buat dono jek...perlu ke nak kenalka
n diri?
kalau orang hargai aku, aku pun sangat menghargai dia.

so, macam aku cakap...aku ni simple jek orangnya.
aku suka buat apa yang aku rasa aku nak buat, kalau aku dah tergerak hati nak buat sesuatu, aku akan 'just do it'. lantak la xde kawan ke, malu ke, orang tengok ke, susah ke... pape ke...

orang selalu cakap, lantakkan je la pe yang orang nak kata asalkan kita bahagia. kan2?

aku rasa, aku ni seorang yang suka sesuatu yang mencabar, tapi badan ni xde la daya sangat. contonya, masa kecik-kecik dulu... aku suka sngt nak masuk silat, akhirnya aku dapat masuk silat sampai aku main silat olahraga... masa 2 memang memalukan sebab aku kalah. tapi pape pun,aku puas sebab dapat buat apa yang aku nak buat.

bila aku dh besar sekarang ni, aku suka sangat masuk tarian, bapak aku tak suka sangat aku menari-nari ni, tapi dia tak pernah larang. bagi aku, setiap kali aku belajar setiap step baru tu adalah cabaran bagi aku dan aku akan pastikan yang aku boleh buat. ingat menari ni senang ke? menuntut kesungguhan dan kesabaran tau! dan yang penting tekun.

selain tu, aku teringin nak mengembara satu dunia, nak bungee jumping, wall climbing, menunggang kuda, sky diving, scuba diving, and macam lagi la yang extreme. memang aku teringin sangat nak buat, aku harap sangat sebelum aku mati.. aku boleh buat semua tu.

so, korang dah tau kan aku cam mana? mungkin korang terkejut sebab tak sangka aku cam ni. hehehe..... nmpk jek cam gegurl, girlie girl, gedik-gedik, poyo-poyo. hahah...

tapi aku rasa untuk yang ni.... korang mest tak sangka yang aku ni seorang yang manja sangat dengan orang-orang yang aku sayang, macam mak bapak aku, bf aku dan orang yang rapat dengan aku,
aku ni romantik orangnya... selain suka dengar lagu romantic, aku suka suasana yang romantic.
aku ni walaupun banyak nmpk cam pemarah, tapi aku rasa aku dah banyak bersabar lebih dari marah. korang tak tau.... aku jek yang pendam dalam hati. (dalam hati tak siapa pun yang tau)
aku ni pendiam sebenarnya.
aku benci orang yang tak tau nak pikir perasan aku.nyampah nak mampos.orang macam tu baik mati pun tak pe.
aku benci kalau kene menunggu.
aku benci penipu, dan susah aku nak percaya lain kali.
aku suka sangat tidur. sebab tido beeeessstttt.....hahah
aku sentiasa cuba tak nak gemok. no way!!!
aku takut tikus dan kucing.
aku sensitip kalau pasal mak ayah ni.... sangat-sangat sensitip ok!!!
aku sayang parent aku lebih dari segalanya.
tapi jauh di sudut hati aku, aku sentiasa cuba untuk memaafkan setiap kesalahan yang orang dah buat pada aku. sebab kita pun tak tau pe jek kesalahan yang mungkin kita dah buat pada orang lain yang kita tak sedar. kan2?
dan yang paling penting, aku suka warna PINK


dalam dunia blogging ni.....aku suka nak bagi tau yang~

  • Nama blog aku Tasha's
  • Nama aku Intan Natasha Bt Abu Bakar
  • aku tak kerja sebab aku student UKM di fakulti pendidikan.
  • and kalau nak tau lebih bayak, sila la klik HOME yang kat atas tu...

rasanya tu jek kot yang aku ingat untuk bagi tau kat korng, kalau ada lagi nnt aku tambah ok.



and finally.... that is me...



kalau berminat nak baca lagi, klik sini

Thursday, November 5, 2009

Lagu yang paling aku suka nyanyi


L-O-V-E (Nat King Cole)
L is for the way you look at me
O is for the only one I see
V is very, very extraordinary
E is even more than anyone that you can adore
Love is all that I can give to you
Love is more than just a game for two
Two in love can make it
Take my heart and please don't break it
Love was made for me and you
L is for the way you look at me
O is for the only one I see
V is very, very extraordinary
E is even more than anyone that you can adore
Love is all that I can give to you
Love is more than just a game for two
Two in love can make it
Take my heart and please don't break it
Love was made for me and you
Love was made for me and you
Love was made for me and you


video

THE TIME TRAVELER'S WIFE (2009)



Kali ni, The Time Traveler's wife 2009 adalah sebuah filem yang telah diadaptasi dari novel yang aku tunjukkan pada post yang lalu.

Bgi aku, filem ni boleh bagi 4/5 bintang. Memang superb! walaupun jalan cerita dia yang agak berbelit-belit....tapi bila dihayati, memang boleh menitiskan air mata bagi insan2 yang berhati kecil. aku?? xde la mengalir pun, bergenang jek....then kering balik. hahahha...

Ok, ni adalah sinopsis cerita The Time Traveler's wife yang mula ditayangkan di USA pada 14/8/2009 dan di Malaysia pada awal November 2009.

Al-kisah, Hendry merupakan seorang lelaki yang bertugas sebagai pustakawan mengalami masalah genetik yang menyebabkan dirinya boleh merentasi masa tanpa dapat mengawalnya, dia menyedari perkara ini semenjak dia berusia 6 tahun dan berlaku semasa dia terlibat dalam kemalangan alan raya dengan ibunya... bab ibu2 ni.... aku memang sensitip sangat2!!!

Namun, walaupun dia mampu merentasi masa, tapi dia xboleh ubah takdir. Dalam masa yang sama, dia selalu merentasi masa dan muncul di satu padang tempat Clare bermain, semenjak Clare berusia 6 tahun. Oleh itu, Clare mengaggap Hendry adalah cinta pertamanya...

Seterusnya, Clare bersungguh-sungguh mahu mengahwini Hendry dan....

Adakah Clare berjaya mengahwini Hendry? bagaimanakah corak kehidupan Hendry? siapakah ibu bapa Hendry? adakah ini cerita superhero? ...

hahahaha....

Kalau nak tau kesudahan cerita ini, korang tgk la cerita ni...klu korang yang xsuke jiwang2 mungkin akan tersentuh dengan kesungguhan setiap individu yang ada dalam cerita ini. dan kalau tak tersentuh juga,,,aku suspect jiwa korang memang kental. hehehe....

Lagi satu hal, kebanyakan perkara yang berlaku dalam cerita ini dilihat bersesuaian dengan perdaram masa yang berlaku. aku memng rasa tak tertipu dengan jalan cerita ini dan seolah-olah perkara tu memang real berlaku dalam kehidupan manusi. bagi ak, ni adalah filem wajib tonton n mest teringat-ingat sampai balik.

Sekian.

Monday, November 2, 2009

NOVEL THE TIME TRAVELER'S WIFE


Front cover of book showing young girl from the waist down in knee socks and Mary Janes and empty brown Oxfords next to her on a picnic blanket.
AuthorAudrey Niffenegger
CountryUnited States
LanguageEnglish
PublisherMacAdam/Cage
Publication date2003
Media typePrint (hardcover)
Pages546 pp (first edition)
ISBNISBN 9780156029438
ISBN 0099464462(London: Vintage, 2004)
ISBN 1587246392 (large print edition)


The Time Traveler's Wife, published in 2003, is the debut novel of American author Audrey Niffenegger. It is a love story about a man with agenetic disorder that causes him to time travel unpredictably, and about his wife, an artist, who has to cope with his frequent absences and dangerous experiences. Niffenegger, frustrated in love when she began the work, wrote the story as a metaphor for her failed relationships. The tale's central relationship came to her suddenly and subsequently supplied the novel's title. The novel, which has been classified as both science fiction and romance, examines issues of love, loss, and free will. In particular, it uses time travel to explore miscommunication and distance in relationships, while also investigating deeper existential questions.
As a first-time novelist, Niffenegger had trouble finding a literary agent. She eventually sent the novel to MacAdam/Cage unsolicited and, after an auction took place for the rights, Niffenegger selected them as her publisher. The book became a bestseller after an endorsement from author and family friend Scott Turow on The Today Show, and as of March 2009 had sold nearly 2.5 million copies in the United States and the United Kingdom. Many reviewers were impressed with Niffenegger's unique perspective on time travel. Some praised her characterization of the couple, applauding their emotional depth; others criticized her writing style as melodramatic and the plot as emotionally trite. The novel won the Exclusive Books Boeke Prize and a British Book Award. A film version was released in August 2009.
copy and paste dari:

manusia ni macam-macam ek.



so many thing, happened around me lately.
sngt2 menuntut kesabaran aku. aku rasa aku bukan penyabar, tapi xtau cm ne aku bleh jek bertahan dan biarkan benda cm ni berlaku berulang2 dalam hidup aku.
i have to do something!
klu x, xde pe yg akan berubah dan aku akan terus makan hati dan lama2 mati.

Tuesday, September 29, 2009

OTAK.... OH... OTAK

buat masa ni....
otak aku dah berhenti berfikir.
berhenti untuk memikirkan diri sendiri
fikir ttng orang lain
fikir nak cakap tentang orang lain
fikir pe yg orang lain cakap
fikir pe orang cakap pasal aku
fikir pasal pape jek
otak aku tak beroperasi lagi dah.


Sunday, September 13, 2009

Papadom di pawagam.




Mengisahkan Saadom adalah seorang pengusaha kedai makan yang terlalu kuat bekerja sehingga berjaya mengejar impian hidupnya, namun dia gagal dalam tanggungjawabnya sebagai suami kepada Munira dan ayah kepada Miasara. Situasi ini berubah apabila Saadom kehilangan isteri kesayangannya yang mati dalam satu kemalangan ketika ingin melihat anaknya menerima anugerah di sekolah selepas suaminya memberikan alasan sibuk. Sebelum itu, Munirah sempat berpesan agar suaminya akan sentiasa menjaga anaknya seperti mana menjaga kerjanya. Sejak itu Saadom tidak lagi seperti dulu, ke mana saja anaknya berada dia sentiasa berada di sisi. Sehinggalah saat berpisah apabila Miasara ditawarkan untuk melanjutkan pelajarannya di IPTA. Miasara tidak lagi mahu ayahnya mengikutnya ke Kuala Lumpur dan mengugut akan berhenti belajar sekiranya tidak patuh arahannya. Saadom akur dengan kehendak anaknya, namun di sebalik itu Saadom punyai rancangan untuk memohon jawatan sebagai tukang kebun di IPTA tempat anaknya belajar agar dapat sentiasa melihat anaknya.






Judul: PapaDom
Tagline: Sebuah kisah mengenai seorang bapa, seorang anak dan papadom.
Genre: Drama / Komedi
Pengarah: Afdlin Shauki
Penerbit: Tayangan Unggul Sdn Bhd
Kos penerbitan: RM1.44 juta

Pelakon:
Afdlin Shauki (Saadom)
Noorkhiriah (Munira)
Liyana Jasmay (Miasara)
Vanidah Imran (Profesor Balqis)
Farid Kamil (Hisham)
Scha (Shasha)
Chelsia Ng (Yvonne)
Que Haidar (Mat)
Harun Salim Bachik (Hussin)
Pete Teo (Alan)
Adham Malek (Ali)

Tarikh tayangan: Oktober 2008

:
Filem Terbaik
:
Pelakon Lelaki Terbaik
:
Pelakon Wanita Terbaik
:
Cerita Asal Terbaik
:
Skor Muzik Asal Terbaik


Thursday, September 3, 2009

Tak de Kerja cari Kerja

2 september 2009...
jam 1600 tasha, menjemput amy di kolej keris mas.
tujuan utama: mencari saloon yang best
sasaran: great hair saloon (**harga berpatutan)
sampai di saloon tersebut dlm jam 1648.

operasi meng'survey' harga telah berjaya dan operasi make over pun berlangsung dengan pantasnya. amy memulakan operasi dengan menjalankan jana kuasa rebonding versi paling laters (apa benda aku merapu ni).
aku pula, cadangnya juz nak potong je....
lama giler tunggu amy buat rambut dia. rambut aku xde operasi pape pun lagi.
Meki (hair stylish amy) kata nak buat rambut aku kasi sama2 habis ngan amy. aku pun redha....

jam 1740, yana pun sampai dengan rangginya menumpang moto member dia.
survey sikit2, yana pun terus dengan pantasnya menjalankan operasi highlight rambutnya versi beta 8 (merapu lagi).
tujuan yana nak buat highlight, tapi kasi xnampak.
aku terpinga kejap....
cam ne 2?
highlight kasi xnmpak ek????
ahhhh...tgk jela hasilnya nnt.

yang aku pula...
masih xbuat pape.
huuhuhuhu,....sadis tol!
tunggu amy n yana mengoperasikan make over. aleh2 dah dekat kul 6.30.
aku pun mencadangkan kami berbuka puasa dengan mengalas perut kami dengan kain alas yang suci murni.

aku keluar mencari mknn...
akhirnya aku menemui air kotak milo yang termahal di alam fana kerana strawnya yang special dan roti cheez yang nmpk menyelerakan.
lantak korang la....
yang penting aku suke...
weeee....

jam 1915 aku mengalehkan parking keter aku yang berada di alam bunian ke alam nyata.
sampai semula ke saloon,kami pun berbuka.
aduh.... nikmatnya buka...
padahal tu la 1st day aku bercuti puasa. hahahaha....
kononnye puasa la...

pergh....
xnak macam lama plak diorang buat rambut.
aku tunggu dari pukul 5 ptg sampai pukul 8.30 mlm,
rupanya baru rambut yana je yang dah siap.
hapeh tol!

tunggu....
punye tunggu....
punye tunggu....
aku menyedari pada pukul 9.30 baru diorang mula buat rambut aku pasal rambut amy dah nak siap.
geram tol aku.
nasib baik di saat-saat akhir aku bertukar fikiran untk buat treatment dan potong rambut.
gila punye Joe... aku suo jangan potong bayak, dia potong bayak pula.
tapi rambut aku, ada la ala2 macam yang aku nak kat gmbr 2 (siap bawa contoh ok).
agak berpuas hati
agak la....

akhirnya hasil dari kerja gila kami yang berkampung di great hair saloon dari pukul 5 ptg sampai 10.30 mlm, makanya....
kami pun menerima hadiah percuma...
sebabnya...
kami menerima anugerah pelanggan paling cool, demanding, havoc.
hahahaha.... n over all. thanx 2 Meki n Joe ( yang jahat)

7 sorotan peristiwa 8

rambutku.....
sebelum



yana yang memanggang ikan di atas kepalanya untuk buka puasa kami.
masa ni, aku masih menunggu....


lagi detik menunggu aku setelah 2 jam


akhirnya aku penat menunggu stelah hampir 4 jam
yang si amy kat sebelah baru separuh 60% siap....
ada lg 40%, aku bleh buat peta kat bantal kesayangan aku.


rambut amy yang sebenarnya....
hahahaha...
amy adalah klon beyonce rupanya.


nampaknya yana adalah pemenang pertama.
yana yang siap dulu....
sedang bergumbira dengan aksi cute juga hasil rambut baru


amy yang masih xsiap2.
masa ni dah 80%
semua orang pun tunggu dia rupanya.


aku....
huhuhuhuhu....
sedih....
lambat...
huhuhuhuh....
baru nak buat....
tapi suke.... weee.....


hasilnya.... kami dilantik menjadi duta Great Hair Saloon.


gambar dibawah: lagi... aksi bergaya dengan rambut baru.
perhatian! tgk gmber bawah betol2.
KEDAI DAH TUTUP PUN XRETI BALIK.
hahahahaha.....




*tertakluk pada terma dan syarat
-kenapa aku orenkan nama kedai 2 n pekerja saloon 2...pasal kedai 2, tema dia oren. nadia mesti suke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...