nuff

Monday, April 25, 2011

Beberapa Tahap Dalam Hubungan.

1. Meeting.


ini adalah tahap bagaimana kita pertama kali berjumpa dengan si dia yang pada waktu itu adalah 'orang asing' bagi kita. sebab itulah pertemuan pertama..... jadi, pertemuan itu boleh terjadi dalam pelbagai keadaan yang menyebabkan u olz akan berada keperingkat seterusnya.


2.Chase


pada peringkat ini, u olz dah mula kenal each other samada melalui telefon, laman sosial, selalu berjumpa dan sebagainya. dan pada peringkat ini juga u olz sedang di alam 'bunga-bunga cinta' dan sentiasa ada perasaan macam ribuan kupu-kupu berterbangan dalam perut u olz..... masa ni lah juga berlari-lari untuk angkat call bila dengar ringtone special untuk dia. masa ni, juga lah kalau dia sakit ke...tak reply ke..... u olz akan risaunya rasa macam nak dia ada dengan u always sampailah finally u decide untuk nak dia jadi somebody special dalam hidup u. samada kahwin/ couple. bila si dia stuju, so....kita move on ke peringkat seterusnya.



3.Honeymoon


pada peringkat ini, memang semuanya indah and sangat romantis. tak ada apa yang boleh dijelaskan di sini sebab dah nama pun 'Honeymoon' kan..... so, mestilah yang sweet-sweet dan indah-indah  sahaja kan~ masa ni lah makan bersuap, jalan berpimpin, semua lah.....semuanya nak sama-sama.....kalau tak dapat sama-sama rasa lain and mula la nak merajuk-rajuk and buat-buat comel. hehehehehe...... 

sampailah satu ketika bila kemanisan itu mula menjadi sesuatu yang biasa.....hubungan itu akan pindah ke peringkat seterusnya.



4.Comfortable


pada peringkat ini, hubungan u olz itu tak ada yang special sebab masing-masing dah kenal dengan perangai sendiri and masing-masing mula jalani kehidupan sendiri dengan cara sendiri walaupun masih dalam relationship. sebab masing-masing dah mula bagi ruang (tapi bukan bagi jurang) dalam kehidupan masing-masing. dan ada kalanya masa tahap ini berlaku, u olz akan rasa lebih selesa kalau bersendiri daripada ada  dengan si dia. sampai kan kadang-kadang rasa macam dah tak ada apa nak cakap dengan si dia lagi sebab macam semuanya dah buat and semuanya dah cakap. dan lama kelamaan hubungan itu akan jadi hambar.



5.Tolerance 


selepas tahap comfortable, kadang-kadang perbalahan yang wujud antara u olz membuatkan anda rasa macam dah malas nak panjang-panjangkan dan u olz akan redhakan atau beralah untuk dia. bak kata budak-bukan sekarang "nak menang? amik!!!" macam tu lah...... dan yang lebih buruk adalah bila dua-dua dah rasa tak boleh tahan and akhirnya benda ni meletus juga bila both stress dengan masing-masing. atau boleh jadi juga, si dia dah mula tak faham u macam dulu-dulu....... si dia dah mula nak marah-marah tak tentu pasal walaupun terhadap hal yang kecil-kecil. u pulak dah la ada masalah lain...... so, u pun bertambah la stress..... masa ni lah tahap kesabaran diuji.  dan u mula nampak banyak jalan keluar. contohnya: cari orang lain, larikan diri dari masalah, mengadu dengan orang lain, nak putuskan hubungan, pentingkan benda lain berbanding si dia, cari keseronokan di luar..... dan sebagainya.

dan akhirnya bila dah berpisah...... masing-masing akan mula tersedar yang dulu....dialah segalanya....dan kini kenapa benda ni perlu berakhir macam ni???

so, selamatkan lah hubungan u olz pada tahap yang sepatutnya. bagi I, untuk kekalkan hubungan, u olz jangan suka ikutkan perasaan (pesanan untuk diri sendiri juga) dan pastikan hubungan itu mesti ada variety..... jangan jadikan yang biasa itu sebagai yang biasa-biasa..... wujudkan sesuatu yang luar biasa daripada yang biasa-biasa. supayan ada element surprise dalam hubungan  u olz.......


I wish u olz akan terus berbahagia dan jagalah hubungan itu dengan baik yer. (kalau u olz betul-betul sayangkan si dia.)




8 000 kritikan hebat!:

YAYA AZURA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yang no.5 tu tersangatlah penting!!

nak ajak join 1st GA

http://diariibuwafiq.blogspot.com/2011/04/yaya-azura-1st-giveaway.html

mizzkechique said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dh tahap 5 dh...

Tasha said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kecik, cool okay.

Cikbeyla Nabiella said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yeahh! sngat betol. sokong!
:D

mOon jOhari said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tahniah kpd diri sendiri...baru 2thn dh smpai tahap 5...tOleransi 2 sgt penting...kita nak pasangan yang bley faham pe yang kita nak, jadi kita kena la faham jugak pe yang dia mahukan..baru adil...

Ujang9897 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wow...=)

nak alaminya la..=)

YanaMIB said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yeay skrg kita dlm zone honeymoon..pheww =P

Ujang9897 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dah update dah nama tasha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...