nuff

Monday, April 11, 2011

Kesalahan Berbahasa.

Sebenarnya I tertarik dengan entry Nub bertajuk 'Kesalahan Ketika Bercakap Secara Fomal'
tapi masih ada perkara yang perlu diperbetulakan disitu. 
tajuk tu sepatutnya 'Kesilapan Dalam Komunikasi Formal'
barulah bertul-betul formal kot. heheheh
jangan marah naaaa.....

 seperti yang diterangkan olah nub, 
di atas adalah contoh kesilapan ketika berkomunikasi secara formal.
kalau dalam perbualan pun dah terbiasa ada so, that, then, next, dan sebagainya....
apatah lagi dalam penulisan kan?

jadi, sama-samalah kita memartabatkan bahasa kita supaya tidak diperlekehkan oleh orang lain.
contoh di atas adalah kelemahan I sendiri.
macam mana nak jadi cikgu ni????
sah-sah Tak layak jadi cikgu Bahasa Melayu.
rosak bahasa anak murid nanti!

tapi kan..... orang putih tu...
kalau kita tak pandai bahasa inggeris dan nak berbual dengan dia,
dia tak de pun menyombong dan tak layan.
biasanya dia akan cuba untuk dengar apa yang kita cuba sampaikan.
kalau orang kita???

baru terselit ayat perkataan BI sikit, dh dituduh nak tunjuk  belagak.
macam mana lah orang tu nak tingkatkan bahasa dia kalau dia tak diberi peluang.
hurmmmm..... (I kesian kat orang yang tak pandai Bahasa Inggeris langsung macam yang kita selalu dengar kat radio Era pagi-pagi tu. Segmen Can I Help You)







p/s: I punya bahasa inggeris pun tak baik sangat~

3 000 kritikan hebat!:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...