nuff

Monday, January 3, 2011

cemburu punya pasal

manusia ni mmng macam-macam ragam kan?
bila ada perasaan cemburu yang berunsur negatif ni hadir dalam diri, ada kalanya benda tu buatkan orang lain jadi mangsanya. kenapa ek mesti macm tu?

tak boleh ke kalau kita tumpang senang dengan kejayaan orang lain tu. 
tak salah kot kalau kita memuji kejayaan dia. kenapa mesti kena cari kelemahan dia?
apa salah atau dosa dia kalau dia memang cantik?
cakap je la "cantiknya awak ni" tapi, bila dia nampak orang tu cantik, dia cari benda yang kurang pada orang tu. lepas tu seronok pergi canang satu kampung pasal buruk orang tu.
padahal buruk nya sikit ajer. stakat spender terselit jer pun. 
tak ke malu orang tu????
dia tak ada rasa belas ker bila orang tu malu?

manusia....manusia......
tengok orang dapat suami handsome pun dia jealous sampai buat cerita kata suami orang tu kaki clubbing. ntah bila la agaknya dia nampak ek? agaknya dia nampak masa dia clubbing kat tmpat yang sama kot....

bak kata my lecturer, bila kita keluar, kita jangan bawa teropong. kita kene bawa cermin!!!
kenapa?
kalau kita bawa teropong, kita cuma nampak orang lain aja. semua yang buruk itu orang lain, semua yang salah adalah orang lain. tapi, diri sendiri punya buruk, salah kita tak nampak.
jadi, bawa cermin lagi bagus.
sebelum seronok nak caci maki dan hina orang lain yang kononnya teruk. lebih baik tengok diri sendiri adakah kita dah cukup sempurna untuk kutuk orang lain sesuka hati???

sifat cemburu ni bahaya kalau terlalu suka memendam.
rasanya tak salah kalau kita cemburu dengan kejayaan orang lain sebab kita nak berjaya macam dia suatu hari nanti. 
tapi jangan la cemburu dengan apa yang ada pada dia sampai kita nak berdendam untuk menjatuhkan dia. tak ke teruk sikap macam tu????






p/s: bila ai marah, pada penghujung hari ai akan refleksi apa yang berlaku untuk hari itu dan ai maafkan orang lain sebelum ai tutup mata. ai berpegang pada "easy to forgive but hard to forget" bukan apa...... supaya pisang tak berbuah dua kali. 

semua ni adalah pelajaran dalam kehidupan yang guru tak ajar di sekolah.

4 000 kritikan hebat!:

Shaofie said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tasha, jemput join segmen aku. mudah je. ala-ala blog review.

http://shaofie.blogspot.com/2011/01/segmen-blog-aku-bukan-privasi-lagi-jom.html

Ujang9897 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

erm...no komen...hehe..eh nk komen gak la...cemburu nie bhaya...tuan tanah jgn ada cemburu k..peace

Ana admi said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sha skrg ni byk org busok ati..cemburu bkn utk bjaya spt org tu tp cemburu membinasakn ni yg bahaya..

Lini Md Nor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aahhhh...mula setuju tentang nih....dulu aku cemburu ngan eji..psl dia dpt SPM tinggi dr aku...so that kami berlawan pulak result STPM...aku tinggi dr dia dari segi Principal...tp PNGK dia tetap tinggi dr aku...wenci r..hahahaha..kalu ngan ko..aku cemburu psl ko ader Apix (chinese luks)..aku belum ader pak we lagi nih..alahai...hahahahha...
p/s : bulih x ini dkategorikan cemburu...gurau jelah...ok intan,,selama berbahagia..mane tau ko bertunang bulan 6 ni jugak ker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...