nuff

Friday, May 6, 2011

Diploma, Matriks atau Tingkatan 6?

Sekarang ni ramai student yang dah dapat result SPM tengah kusut-kusut kepala nak study kat IPTA  atau mana-mana  IPTS yang sediakan  kursus diploma. kursus diploma pun sekarang ni ada macam-macam.....mana yang dah dapat matriks tu syukurlah.... sebab dah selangkah menuju ke menara gading. manakala yang dah dapat kursus diploma kat mana-mana Universiti tu pun dah berjaya masuk Universiti dah pun. hehehe.... takhiah la yer....

kesian pulak pada yang masih di Tingkatan 6. tapi adik-adik yang kat tingkatan 6 tu jangan la bersedih.... sebab peluang untuk korang masuk Universiti lebih cerah sebenarnya..... I dulu pun dari tingkatan 6. dulu.....masa kawan-kawan sekelas seorang demi seorang meninggalkan sekolah untuk masuk IPTS, I sedih sangat.... siap mengadu dengan ibu untuk berhenti tingkatan 6. tapi ibu kata, dah alang-alang..... teruskan lah... so, I terus kan juga.... dan bila habis STPM. keluar result yang agak-agak sedang-serdang (tak de la pandai sangat) isi borang UPU untuk ke peringkat Degree pulak..... alhamdulillah dapat juga masuk menara gading (masuk Universiti Kebangsaan Malaysia).

so, nasihat I kepada adik-adik..... mana yang cerdik pandai dah dapat Matriks tu.... belajar lah sungguh-sungguh yer.... sebab matriks ni susah sikit katanya yer....

then pada yang malas nak duk tingkatan 6, boleh la amik diploma. dan mana yang bercita-cita tinggi nak masuk Universiti  anda belajar sampai dapat Ph.D boleh la amik tingkatan 6. faham tak ni??

maksud I. kalau nak sambung belajar setakat nak pegang sijil and nanti malas nak sambung lagi....amik la diploma. tapi, kalau  u tu bercita-cita nak dapatkan Ph.D jangan amik diploma sebab perjalanan masa belajar tu agak panjang..... tapi kalau u tu betul-betul otak bergeliga..... bila amik diploma and boleh skip masa belajar masa kat Universiti. jadi, kene pandai-pandai lah bahagikan masa yer....

bagi yang nak teruskan tingkatan 6 sebab tak layak dapat matriks jangan bersedih... sebab bila dah masuk tingkatan 6, anda akan ada peluang cerah untuk masuk Universiti sama macam budak-budak matriks. cuma terlewat setahun berbanding kawan-kawan yang duk dalam matriks tu...... bila dan masuk Universiti..... kamu akan habis awal berbanding kawan-kawan yang amik diploma. faham tak??

okay cuba kira ea.....

Matriks (1 tahun) + degree (3 tahun) = 4 tahun   *tapi ada juga matriks yang 2 tahun sebab second intake kan????*

SPTM (2 tahun) + degree (3 tahun) = 5 tahun

Diploma (3 tahun) + degree (3 tahun) = 6 tahun *kalau dapat pengecualian pun~ paling-paling dapat skip 1 semester aje. jadi..... fomularnya adalah seperi dibawah*

Diploma (3 tahun) + degree dapat pengecualian (2tahun setengah) =5 tahun setengah. (ini pun kalau u olz sambung kursus yang sama.... tapi kalau diploma lain and degree lain..... dah lain pulak masanya....)


Sijil (2 tahun) + Diploma (? tahun) + degree (3 tahun) = Oomaigot tahun


so, fikir-fikirlah mana yang terbaik untuk diri u olz okay.... I rasa, kalau bercita-cita nak cepat habis belajar.....amik la matriks dan tingkatan 6. tapi kalau malas nak belajar and cukuplah sekadar ada diploma and senang nak dapat kerja..... amik la diploma. zaman sekarang ni, ramai sangat orang ada diploma la.... persaingan sangat sengit. degree level pun dah ramai tau. so, fikir lah yang terbaik untuk diri sendiri. 

I sendiri pun masih berfikir ni nak sambung master. semoga kita semua berjaya~

7 000 kritikan hebat!:

aQi + GenGkey said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aQi dlu mse abez skul x pk pnjng truz kije staun..pastu bru de insaf sikit amek sijil 2 taun pastu kije..dh rse cam sesak sgt je kije pkai sijil bru ati t'detik nk smbung..last2 amek foundation kt ipts truz msuk dgree..
tp skunk dh tua dgree x abez2 lg..
ble r nk kawen..
ahax..:D

Azroy Kassim said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Baa~ Cak!

Dulu dpt matrix tp parent x bg.. Ssh katanya.. Form 6 tak terpikir langsung.. Tp bila amik diploma di suruh brenti sbb xde duit nk byr yuran. terpaksa la keja dn amik diploma senyap2.. :(

CIK IMAKASIHDANI said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

skg ni kan intake setahun 3 sem..so kurang la tahun2 nye tu.. ;D ke uitm je setahun 3sem ea?

... said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

as salam..
hoho~

Diploma (3 tahun) + degree (3 tahun) = 6 tahun *kalau dapat pengecualian pun~ paling-paling dapat skip 1 semester aje. jadi..... fomularnya adalah seperi dibawah*

berdasarkan kursus saya yang rare kat asia ni an, yang amik dip 3 tahun,bila nak sambung amik deg, akan short 2 sem.

tapi kalau kat tempat saya menuntut dulu, ohio state university, yang amik deg, boleh short 2 sem. kalau nak pengecualian terus ke tahun akhir (biasanya autumn)

amik penilaian khas. jawab 1 ribu ++ soalan dalam tempoh yang ditetapkan. dulu setengah hari.

oh. member saya, tade deg, tapi dah ada master dah sekarang. pasal dia keje dulu lepas abis spm. cukup pengalaman,dia apply kat usm. lepas grad, dia buat banyak research. apply master, setahun siap.
sekarang nak buat phd dah..masa dia deg, dapat short bape semd dAh..

Tasha said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tulah.....sekarang ni nak belajar dah macam2....yang penting adalah usaha

brader kemal said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

form 6 jela.senang

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cmne nk bljr klu dh xde cmgt kt gwa nih? nnt dduk kt tgk6 jd bwng mse je..

Ha.. paham tak? Sebab itulah kita perlu menggunakan Bahasa Kebangsaan dalam setiap penulisan. Bukan bahasa orang pemalas tu. Bahasa jiwa bangsa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...