nuff

Sunday, December 5, 2010

Cendawan ajaib????


apa tu???

itu adalah cendawan ajaib.
nak tau banyak pasal cendawan tu.... sila google "cendawan ajaib" atau "kombucha tea"

orang kata air dari cendawan ajaib ini boleh mengubati penyakit kencing manis.
hurmmm.....
sejauh mana betul tentang benda ni.
ai tak sure.

tapi macam ada logik sikit la.... pasal, 
my family got this unique 'thing' from my father's  cousin.

suami dia kata, cara nak buat air cendawan ajaib ni, 
sediakan air teh yang dah dibiarkan semalaman (buat teh macam biasa, masak air, letak teh dan gula).
then rendam cendawan tu.....
after a few days, rasa teh itu akan hilang dan rasa air itu bertukar macam minum air Zapple yang masam.
hilang manis, jadi masam. 
ada kaitan tak dengan boleh ubati penyakit kencing manis???

okay, menurut teori ai, 

cendawan + air teh = masam (rasa macam zapple versi masam)

sebelum itu, apa yang ajaibnya adalah cendawan itu akan terus membiak dan membesar mengikut saiz bekas yang digunakan setelah sekian lama direndan. kalau bekas tu besar macam tong, cendawan tu akan membesar macam saiz tong juga. unik kan????

okay, kembali pada mengubati penyakit kencing manis, 
ai rasa..... air teh yang manis tu bertukar jadi masam sebab cendawan tadi dah serap glukosa dalam air teh tersebut untuk cendawan tersebut membesar. dalam masa yang sama, bila cendawan tu semakin membesar, dia melepaskan enzim 'something' yang menjadikan air itu masam (cewah! macam ahli saintis pulak dah).

sejauh mana teori ai ni boleh diterima pakai.... entah lah. 
hahhahaha....

sesiapa yang pernah cuba air teh dari cendawan ajaib itu boleh la share.
mana la tau kalau betul-betul ada yang pernah sembuh dari kencing manis kerana cendawan ajaib itu. kan2???

6 000 kritikan hebat!:

THE LEKAT LEKIT STORY said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bagus.. berguna bg mereka yg taknak kena potong anggota badan.. kekekeke

Shaofie said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

boleh diperkenalkan ni kat ukm. kalau buat research msti gempak.

Alan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

air teh tu kalau biar lama x basi ke?

Natasha said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

teh mana boleh basi.......

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kt umh ak pon ade...tau la sjauh mna keberkesanan bntu tu.sbb tu ak search ni..hahaha

shuwen said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

boleh tau tak mana boleh dapatkan benih cendawan mekah ni? TQ~
shuwen_123@hotmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...