nuff

Friday, June 17, 2011

Kisah Colour Pencil

baca entry Miss Ran pasal Kongsi-Kongsi ni.... I jadi teringat zaman I sekolah rendah dulu-dulu....

al-Kisah.... masa tu rasanya mungkin I baru darjah 2 kot. kat sekolah SK Convent, Sitiawan, Perak. as I remember.... my dad marah I sebab asik suruh belikan colour pencil sebab selalu hilang dan habis sampai tinggal 3-4 batang colour aje dalam kotak colour tu.



one day, my dad belikan kotak colour pencil yang baru untuk I. yang ada 24 colour tuuuu...... and dia pesan. "jangan bagi siapa-siapa pinjam dah! cakap Ayah tak kasi!"
dengan taatnya, I pun mengangguk-anggukkan kepala tanda faham!

masa tu I bangga sangat sebab kat dalam tu, i sorang je ada colour banyak macam tu. hahaha..... bila ada kawan nak pinjam colour I,dengan muka angkuhnya I menyampaikan pesan my dad. "tak boleh lah.... ayah kita tak kasi pinjam." 

agaknya kesian kawan tu kan... mesti dia rasa sedih sebab I sombong sangat tak kasi pinjam. tapi..... I cuma menyampaikan amanah yang diberikan oleh my dad.... macam mana? I dah janji ngan my dad tak kasi orang pinjam... huhuhu...... I tak salah pun..... my dad yang suruh macam tu....hehehe

so, dipendekkan cerita... sampai lah satu ketika, my colour pencil yang I banggakan tu dah habis, so... I pun nak pinjam ngan kawan. tetiba I terkena balik siot.... "kita nak pinjam warna merah ni.." sambil tangan I tonjol2 warna merah yang I nak tu...

lantas, dia menjawab "tak boleh la.... mak kita tak kasi pinjam" 
sedihnya hati ini...... I pun membawa diri sambil menjeling warna merah itu... dan berlalu pergi ke tempat sendiri dan menangis teresak-esak sebab memikirkan mesti dia buat macam tu sebab nak balas dendam kat I. tol tak?....

hahaha..... kesian kan? itulah zaman kanak-kanak.... nak buat macam mana kan?
jujur sangat!

4 000 kritikan hebat!:

☆ ★ e m m a N Y ☆ ★ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kwn sy kat skolah dulu pon sgt kedekut colour pensel dia..hehe

Miss Ran said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kongsi2 susa ni

kekadng smpai kite kene balik

tp asik hilang je..spe tak marah kan

Akulah Pak Lan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Dulu kecik2 saya suka mewarna kat dinding sekolah..haha

cik pulau said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahahaahaha.. siannya...
mesti member gelak je kan..
puas ati dapat kenakan sha balik.. kikiki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...